Nieuws & Blogs

Cybercrime voorbeelden: de 4 grootste cyberdreigingen voor mkb’ers

|
Cybercrime voorbeelden

Van phishing en identiteitsfraude tot DDoS-aanvallen en malware: er zijn talloze voorbeelden van cybercrime. Maar wat zijn nou eigenlijk de grootste cyberdreigingen voor jou als mkb’er? We nemen de vier meest voorkomende met je door.

Voorbeeld cybercrime 1. Ransomware

Van alle voorbeelden van cybercrime komt ransomware het vaakst voor binnen het mkb, waarbij de cyberdreigingen vooral vanuit Oost-Europese landen komen. Ransomware is een type malware, een schadelijke software, die bestanden versleutelt of apparaten vergrendelt. Als dat gelukt is, vragen criminelen je om losgeld te betalen. Meestal in bitcoins of andere cryptovaluta.

Andere voorbeelden van voorname stromingen binnen de cybercrime zijn phishing, veelal door Afrikaanse misdadigers, en cyberspionage vanuit China. Ook al zijn spionnen vooral gericht op technologische kennis binnen grote bedrijven, zijn mkb’ers toch een mogelijk doelwit. Ze zitten immers in dezelfde keten.

Cybercrime voorbeeld 2. IT-beveiliging en thuiswerken

Sinds het coronavirus werken steeds meer medewerkers thuis. Op allerlei vlakken is dat een mooie ontwikkeling, maar voor de informatiebeveiliging brengt dit wel cyberrisico's met zich mee. Zo volgen medewerkers thuis processen en procedures minder goed, zijn privé-apparaten vaak kwetsbaarder voor malware- en DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) en zijn phishing-aanvallen thuis vaker succesvol.

Om bedrijven met hybride werkplekken te helpen, hebben we de whitepaper Impact van het coronavirus op de informatiebeveiliging gepubliceerd. Het virus heeft ons misschien niet meer in de greep, maar thuiswerken is niet meer weg te denken en het gevaar blijft dus op de loer.. In deze whitepaper lees je meer over de impact van thuiswerken op de informatiebeveiliging binnen organisaties en wat organisaties kunnen doen om acute beveiligingsrisico's te verlagen.

Voorbeeld cybercrime 3. Slachtoffers als bijvangst 'collateral damage'

Steeds meer mkb’ers werken in de cloud, waarbij bedrijfsgegevens via een datacenter beschikbaar zijn. En niet alleen jouw data, maar ook die van andere bedrijven. Voor hackers is dit extra interessant, omdat de vangst mogelijk veel groter is dan wanneer ze zich op één slachtoffer richten. Oftewel: ze gaan voor collateral damage. Gelukkig zijn datacenters vaak goed beveiligd, maar toch: criminelen hoeven dus niet per se jou te zoeken om wel bij je uit te komen.

Cybercrime voorbeeld 4. Groeiende cybercriminaliteit

Misschien wel één van de allergrootste cyberdreigingen: de voorbeelden van cybercrime nemen in vogelvlucht toe. Niet alleen in verschillende soorten, maar vooral in het aantal gevallen. Inmiddels wordt jaarlijks één op de tien bedrijven gehackt. Tel daarbij op dat de bedrijfsafhankelijkheid van digitale systemen groeit én hackers dankzij cryptovaluta lang onder de radar kunnen blijven. Cybercriminaliteit zal dus alsmaar groter worden.

Plan een terugbelverzoek in

Ben je benieuwd wat onze IT-specialisten voor jouw organisatie kunnen betekenen? Plan dan een terugbelverzoek in. Sta je aan het begin van je ondernemerscarrière? Dan is de Short Track Ondernemerschap wellicht interessant. Tijdens deze praktische en compacte training stel je ál je vragen. Dus niet alleen over voorbeelden van cybercrime of cyberveiligheid, maar ook over onderwerpen als financieel management, leiderschap en juridische risico’s.