Nieuws & Blogs

Cybersecurity: essentieel voor het MKB

|
MKB-bedrijven zijn vaak een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen

In onze steeds digitaler wordende wereld is cyber security essentieel, vooral voor MKB-bedrijven die vaak kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. In deze blog leggen we uit wat cybersecurity inhoudt, waarom het ook cruciaal is voor kleine bedrijven, en welke dreigingen ze kunnen tegenkomen. Daarnaast bieden we tips en basisprincipes om jouw bedrijf te beschermen tegen de steeds grotere cyberrisico's. 

Wat is cybersecurity? 

Cybersecurity is het geheel aan maatregelen om netwerken, systemen en gegevens te beschermen tegen digitale aanvallen. Dit omvat technieken zoals het beveiligen van wachtwoorden en financiële gegevens, maar ook het voorkomen van ongeautoriseerde toegang of datalekken. Het doel is om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van data te waarborgen. Cybersecurity is niet alleen belangrijk voor grote bedrijven, maar juist ook voor kleinere organisaties. 

 

Waarom is cybersecurity belangrijk voor MKB-bedrijven  

 MKB-bedrijven zijn vaak een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Veelal door onvoldoende bewustwording van de risico's van cybercrime is de digitale volwassenheid van een MKB-onderneming vaak lager dan van grotere bedrijven. Hierdoor zijn zij extra kwetsbaar. De gevolgen van een cyberaanval kunnen desastreus zijn: dataverlies, financiële schade en verstoringen van de bedrijfsvoering. Voor veel kleine bedrijven kan dit leiden tot blijvende schade of zelfs faillissement. Een goede strategie om digitale weerbaarheid op orde te krijgen is dus essentieel voor het beschermen van de bedrijfsvoering en het behoud van klantvertrouwen. 

 

De belangrijkste cyberdreigingen voor MKB-bedrijven 

Cybercriminaliteit groeit in omvang en complexiteit, wat MKB-bedrijven extra kwetsbaar maakt. De meest voorkomende cyberdreigingen die MKB-bedrijven kunnen tegenkomen zijn: 

1. Phishing

Phishing is een veelvoorkomende aanval waarbij cybercriminelen proberen persoonlijke gegevens te verkrijgen door zich voor te doen als een betrouwbare bron. Dit kan via e-mail, sms of zelfs via websites die lijken op legitieme sites. Phishing-pogingen proberen vaak inloggegevens, bankinformatie of andere gevoelige data te verkrijgen door slachtoffers te verleiden tot het klikken op valse links of het invullen van valse formulieren. Omdat phishing-aanvallen vaak zeer overtuigend zijn, kan dit leiden tot ernstige beveiligingsproblemen als slachtoffers hun gegevens prijsgeven.

2. Ransomware

Ransomware is een type malware dat bestanden op een systeem versleutelt en waarbij de hacker losgeld eist om de gegevens weer toegankelijk te maken. Ransomware komt vaak binnen via phishing e-mails of kwetsbaarheden in software. Zodra de ransomware is geïnstalleerd, kunnen de bestanden op het geïnfecteerde systeem ontoegankelijk worden gemaakt. De aanvallers eisen dan een betaling om de gegevens weer vrij te geven. Het betalen van het losgeld biedt echter geen garantie dat de gegevens daadwerkelijk worden hersteld en kan alleen maar de aandacht van de aanvallers trekken voor toekomstige aanvallen. 

3. Malware

Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software die ontworpen is om computers en netwerken te beschadigen, te verstoren of toegang te verkrijgen zonder toestemming. Dit omvat virussen, wormen, trojaanse paarden, spyware en meer.  

Ransomware is een specifieke vorm van malware die bestanden versleutelt op een geïnfecteerd systeem en losgeld eist om de gegevens vrij te geven. Terwijl malware algemene schade kan veroorzaken of gegevens kan stelen, is ransomware specifiek gericht op het afpersen van slachtoffers door hen te dwingen te betalen voor de ontsleuteling van hun eigen bestanden.  

 

Basisprincipes voor cyber security voor MKB-bedrijven 

Elk MKB-bedrijf kan enkele basismaatregelen nemen om zijn digitale veiligheid te verbeteren en zich te beschermen tegen cyberdreigingen. Hier zijn enkele fundamentele stappen: 

Identificeren 

  • Maak een inventarisatie van jouw belangrijkste informatie en systemen. Deze moeten beschermd worden. 

Beschermen 

  • Voer regelmatige systeemupdates uit 
    Houd alle software en systemen up-to-date door regelmatig updates en patches toe te passen. Dit helpt om bekende kwetsbaarheden te verhelpen en beschermt jouw systemen tegen de nieuwste beveiligingsbedreigingen. 
  • Investeer in beveiligingsoplossingen 
    Overweeg om een betrouwbare ICT-partner in te schakelen die jouw systemen kan beveiligen. Hoewel dit een investering kan zijn, kan het jou op de lange termijn veel kosten besparen door proactief beveiligingsproblemen te identificeren en aan te pakken. Het is veel voordeliger om te investeren in goede beveiligingsmaatregelen dan om de kosten van een cyberaanval te dragen.
  • Train je medewerkers 
    Het is cruciaal om medewerkers te trainen in cybersecurity om cyberincidenten te voorkomen. Door hen bewust te maken van potentiële bedreigingen en hen te leren hoe ze verdachte activiteiten kunnen herkennen en melden, kunnen bedrijven hun digitale weerbaarheid vergroten en de kans op succesvolle cyberaanvallen aanzienlijk verminderen 
  • Gebruik sterke wachtwoorden  
    Sterke wachtwoorden zijn een eenvoudige maar effectieve manier om jouw digitale accounts te beschermen. Gebruik wachtwoorden van minimaal 12 tekens met een combinatie van cijfers, letters en speciale tekens. Overweeg ook het gebruik van een wachtwoordmanager om veilige wachtwoorden te genereren en te beheren. 

Detecteren 

  • Laat je deviced en network continu monitoren zodat schadelijke software, vreemd gedrag of ongeautoriseerde gebruikers snel gedetecteerd worden. 

Reageren 

  • Maak een plan zodat je weet wat je in geval van een cyberincident moet doen. Dit plan omvat rollen en verantwoordelijkheden, communicatieprotocollen met klanten, medewerkers, IT-leverancier, politie en verzekeraar en een stappenplan om het incident te onderzoeken. 

Herstellen 

  • Zorg dat er een goede back-up is, bij voorkeur volgens het 3-2-1-1 principe. Het 3-2-1-1 principe voor een backup houdt in: 3 kopieën van data, 2 verschillende media, 1 offsite kopie en 1 offline kopie. Test ook periodiek dat de back-up juist en volledig is en dat deze binnen een acceptabel tijdbestek teruggezet kan worden. 

 

Advies voor cybersecurity 

Cybersecurity mag niet worden onderschat. De juiste maatregelen helpen je bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit en zorgen ervoor dat je gegevens veilig blijven. Heb je vragen of behoefte aan meer informatie? Neem contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning. Wij helpen je graag met een gratis cyberconsult om jouw bedrijf digitaal weerbaar te maken.