Hebben jouw samenwerkingspartners hun cyberveiligheid op orde: Third party risk management voor de MKB-ondernemer
Roy Verbroekken |Als ondernemer in het MKB ben je waarschijnlijk volop bezig met het versterken van je eigen cyberveiligheid. Maar hoe zit het met de bedrijven waarmee je samenwerkt? Hebben zij hun zaken wel op orde? Of het nu gaat om leveranciers, externe dienstverleners of strategische partners, elke partij kan een zwakke schakel vormen in jouw beveiligingsketen. Dit is waar Third Party Risk Management (TPRM) om de hoek komt kijken. In deze blog lees je waarom TPRM belangrijk is, hoe je zelf kunt nagaan of jouw partners hun cyberveiligheid op orde hebben en welke stappen je kunt nemen om je onderneming te beschermen tegen risico’s van externe partijen.
Wat is Third Party Risk Management (TPRM)?
TPRM is het proces waarbij bedrijven de risico's beheren die ontstaan door hun relaties met externe partijen. Denk hierbij aan leveranciers die toegang hebben tot jouw IT-systemen of klantgegevens. Als een van deze zakelijke relaties gehackt wordt of een datalek ervaart, kan dit ook voor jouw onderneming schadelijke gevolgen hebben, zelfs als je eigen cyberbeveiliging uitstekend is.
Waarom is TPRM cruciaal voor MKB'ers?
Als MKB’er kan het verleidelijk zijn om te denken dat cybercriminelen alleen achter de 'grote vissen' aangaan. Maar de realiteit is dat steeds meer hackers juist de kleinere bedrijven targeten, vaak via hun samenwerkingspartners. Je kunt de sterkste wachtwoorden hebben en de beste antivirussoftware gebruiken, maar als jouw leverancier zwakke beveiligingsprotocollen heeft, sta je alsnog bloot aan risico’s.
Een goed TPRM-programma beschermt je onderneming tegen deze indirecte bedreigingen door te waarborgen dat de leveranciers en partners waarmee je werkt, hun cyberveiligheid serieus nemen.
Waar liggen de risico’s?
De risico’s kunnen op verschillende vlakken liggen:
- Toegang tot gegevens: Externe dienstverleners die toegang hebben tot gevoelige informatie kunnen deze onbedoeld blootstellen aan onbevoegden.
- IT-infrastructuur: Als leveranciers zwakke plekken hebben in hun IT-infrastructuur, kan een aanval op hen leiden tot toegang tot jouw systemen.
- Compliance: Niet alle zakelijke relaties voldoen aan dezelfde privacy- en beveiligingsstandaarden. Dit kan juridische gevolgen hebben als een van je samenwerkingspartners een datalek ervaart.
Hoe implementeer je TPRM?
TPRM is een voortdurend proces dat je moet blijven herzien en verbeteren. Hier zijn enkele stappen om TPRM binnen je MKB-bedrijf te integreren:
- Identificeer risico's: Breng al je samenwerkingspartners in kaart. Welke gegevens delen ze met jou? Hebben ze toegang tot je systemen? Hoe groot is hun potentiële impact op jouw onderneming?
- Beoordeel de beveiliging van leveranciers en partners: Vraag je leveranciers en externe dienstverleners hoe zij hun cyberbeveiliging geregeld hebben. Laat ze aantonen dat ze voldoen aan de relevante beveiligingsstandaarden, zoals ISO27001 of NEN7510.
- Monitor regelmatig: Het is niet genoeg om eenmalig te controleren of een partner veilig is. Cyberdreigingen evolueren voortdurend. Deze partijen laten auditen is in het MKB van een stap te ver, maar stel wel vragen de wijze waarop partners omgaan met risico's en hoe zij deze mitigeren. Vaak hebben zij hier ook rapportages over (ISO, ISAE etc.)
- Maak duidelijke afspraken: Neem in contracten op dat je zakelijke relaties verplicht zijn om jou te informeren over beveiligingsincidenten en datalekken. Je kunt zelfs clausules opnemen waarin wordt vastgelegd dat ze verantwoordelijk zijn voor eventuele schade die jij door hun nalatigheid oploopt.
Waar let je op om zeker te zijn dat jouw partners cyberveilig zijn?
- Heb je al je samenwerkingspartners in kaart gebracht?
- Zijn ze gecertificeerd volgens relevante beveiligingsstandaarden?
- Hebben ze een plan voor incidentmanagement en datalekken?
- Wordt er regelmatig een audit of beveiligingstest uitgevoerd?
- Zijn er duidelijke afspraken vastgelegd in contracten over de meldplicht van incidenten?
Conclusie
Het beschermen van je onderneming stopt niet bij je eigen voordeur. Cyberaanvallen worden steeds vaker uitgevoerd via zakelijke relaties, wat TPRM essentieel maakt voor elk MKB-bedrijf. Door een goed TPRM-programma te implementeren en actief te beheren, zorg je ervoor dat niet alleen jouw eigen beveiliging, maar ook die van je samenwerkingspartners op peil blijft. Zo verminder je de kans op datalekken en cyberincidenten en kun je met een gerust hart blijven ondernemen.