Nieuws & Blogs

Hoe voldoe ik aan de inspanningsverplichting uit de NOW-regeling?

|

Corona is voorlopig een blijvertje. Hadden we in maart nog de hoop om er met een paar maanden vanaf te zijn, nu wordt duidelijk dat corona ons leven in vele opzichten de komende tijd nog blijft beheersen. Dat blijkt ook uit de steunmaatregelen, waarvan sommigen tot ver in 2021 worden voortgezet. Dit geldt zeker voor de NOW, die inmiddels al aan zijn derde periode begonnen is en voorlopig tot 1 juli 2021 van kracht is.

Begon de NOW in april nog als een eenvoudige regeling waarmee je, zonder aan uitgebreide voorwaarden te hoeven te voldoen, snel compensatie kon ontvangen voor de loonkosten van je medewerkers, in NOW-2 en NOW-3 werden er al meer voorwaarden gesteld aan het ontvangen van de compensatie. De publiciteit ging daarbij vooral uit naar het niet mogen betalen van bonussen aan bestuurders, Raad van Bestuur en directie van het concern of het uitkeren van dividend aan aandeelhouders, maar in de kleine lettertjes van de regeling is ook een inspanningsverplichting tot scholing en begeleiding naar ander werk opgenomen.

Welke verplichtingen brengen de NOW-regelingen met zich mee?

Heb je NOW-2 aangevraagd, dan moet je als werkgever je medewerkers stimuleren ontwikkeladvies aan te vragen. Dit wordt gesubsidieerd voor geselecteerde aanbieders. Dat het beschikbare budget in no-time op was bewijst het succes van de regeling, maar maakt het lastig voor je wanneer je medewerkers hiervan nog geen gebruik gemaakt hebben. Gelukkig wordt per 1 december a.s. het Ontwikkeladviesportaal weer geopend. Werknemers, zelfstandigen en werkzoekenden kunnen vanaf die datum weer kosteloos een ontwikkeladvies krijgen bij een loopbaanadviseur. Wees hierop voorbereid en neem nu al contact op met een loopbaanadviseur!

Naast het ontwikkeladvies moet je ook met je medewerkers praten over scholing. Onderzoek samen hoe de medewerker geschikt blijft voor toekomstig werk, in de eigen onderneming of elders. Zo kun je werknemers toch enige zekerheid bieden; geen garantie op behoud van de huidige baan, maar wél van werk in de toekomst.

In NOW-3 is naast de scholingsplicht ook de verplichting gekomen om medewerkers actief te begeleiden naar ander werk, wanneer je voor hen bedrijfseconomisch ontslag aanvraagt. Hiervoor werk je samen met het UWV. Alles is erop gericht om de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te hebben. Mogelijk in het eigen vakgebied, maar eventueel ook in een andere sector waar veel behoefte is aan personeel. Heb je als werkgever geen inspanningen gedaan? Dan volgt een boete van 5% van het compensatiebedrag.

Maar hoe voldoe ik aan de inspanningsverplichting?

Allereerst is het verstandig bij te houden dat je hiervoor inspanningen hebt geleverd. Dan kan je ook bewijzen leveren wanneer er naar gevraagd wordt. Dit kan door bijvoorbeeld je medewerkers schriftelijk te wijzen op de mogelijkheden voor ontwikkeladvies en/of loopbaanadvies. Via www.hoewerktnederland.nl kunnen werknemers en werkgevers informatie vinden hoe ze aan opleiding en ontwikkeling vorm kunnen geven.

Ga het gesprek aan met je medewerkers en inventariseer waarvoor ze open staan, wanneer de huidige baan misschien niet zeker meer is. Leg vast waar de interesses liggen en bespreek samen hoe er invulling aan gegeven gaat worden. Medewerkers die zelf investeren in studie kunnen hiervoor belastingaftrek krijgen. In 2022 komt hiervoor het STAP-budget, waarmee de overheid tot €1.000 per jaar meebetaald aan studies bij geselecteerde aanbieders. Meer informatie vind je op www.stap-budget.nl.

Wil je als werkgever een leerrijke werkomgeving creëren, dan kan je daarvoor via de SLIM subsidieregeling een bijdrage voor ontvangen. In 2021 volgt de volgende subsidieronde. Meer informatie hierover vind je via de website van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kosteloze scholing

Wanneer je NOW hebt aangevraagd is de kans groot dat de financiële middelen ontbreken om flink in scholing te investeren. Daarom wordt een aanbod van kosteloze (online) scholing opgesteld, waarvoor medewerkers zich kunnen aanmelden. Hiermee kunnen medewerkers hun kennis en vaardigheden vergroten of updaten. Aanmelden of bekijken welke opties er al zijn kan via de website Hoe werkt Nederland.

Daarnaast zijn er nog meer initiatieven en wordt scholing aangeboden via:

Een leven lang ontwikkelen is een belangrijk thema voor onze overheid. Maar ook voor werknemers en werkgevers is het belang groot om zekerheid van werk te bevorderen. Werk zorgt voor inkomen, inkomen maakt uitgaven mogelijk en dat zorgt weer voor vraag waardoor ondernemingen kunnen bestaan.

Hulp nodig? Onze specialisten ondersteunen je graag!

Wil je meer informatie over de inspanningsverplichting tot scholing of wil je weten hoe jij werknemers kan begeleiden op weg naar een andere baan? Neem dan contact op met één van onze HR-specialisten Hein Vriens of met onze arbeidsrechtsjuristen Bas Jeckmans of Joyce de Graaff .  Zij helpen je graag verder!

Hein Vriens LR -C

Hein Vriens
h.vriens@boladviseurs.nl
088 - 1211 313

Joyce de Graaff LR - C

Joyce de Graaff
j.graaff@boladviseurs.nl
088 - 1211 443

Bas Jeckmans LR - C

Bas Jeckmans
b.jeckmans@boladviseurs.nl
088 - 1211 346

 

 

 

Bekijk het Coronadossier »