Nieuws & Blogs

Vijf veelvoorkomende misvattingen bij bedrijfsoverdracht

|

Ooit komt het moment dat je jouw bedrijf gaat overdragen. Maar zo lang je nog niet – samen met een professional – actief met het plannen van de overdracht bezig bent, is de kans groot dat er misvattingen over bedrijfsoverdracht bij je bestaan.

In deze blog zetten we vijf veelvoorkomende misvattingen over bedrijfsoverdracht voor je op een rijtje. Herken je ze?

Misvatting 1: ‘Ik moet de bedrijfsoverdracht in m’n eentje regelen’

Het overdragen van je bedrijf is geen ‘ik-verhaal’, maar een ‘wij-verhaal’. Je hoeft het dus zeker niet helemaal alleen te doen en zelf al die belangrijke beslissingen te nemen. Integendeel. Door gebruik te maken van Exit Planning doorloop je samen met je familie en eventuele andere betrokkenen bij het bedrijf een traject waarin alle aspecten rond de bedrijfsoverdracht tot in detail worden meegenomen. Samen werken aan jouw Exit Planning geeft rust en vertrouwen en zorgt ervoor dat aan de eindstreep iedereen blij is met het resultaat.

Misvatting 2: ‘Ik moet mijn bedrijf op een presenteerblaadje aanbieden aan mijn opvolger’

Degenen die je bedrijf overnemen – bijvoorbeeld je kinderen – zijn of worden zelf ook ondernemer. Natuurlijk is het belangrijk dat je een gezond bedrijf overdraagt en is het fijn dat je de jongere generatie een kruiwagen biedt, maar ze kunnen – ook al voordat de overdracht een feit is – zelf ook werken aan het succes van de onderneming.

Misvatting 3: ‘Het is nu niet het ideale moment om mijn bedrijf over te dragen’

Laten we je uit de droom helpen: hét ideale moment om je bedrijf over te dragen komt nooit. Wachten op het juiste moment heeft dus geen zin. Met een gedegen Exit Planning kan een bedrijfsoverdracht op elk moment succesvol zijn. Daarbij maakt het niet uit of de economie in een dipje zit of juist heel erg goed draait. Zolang jij als overdragende ondernemer én je opvolger er maar klaar voor zijn.

Misvatting 4: ‘Ik moet mijn kinderen allemaal een gelijk deel van het bedrijf geven’

Het is in veel gevallen verstandig het kind dat daadwerkelijk opvolger is alle aandelen van het bedrijf over te laten nemen. Hij of zij draagt namelijk een grotere verantwoordelijkheid en loopt meer risico. Kinderen die uitsluitend als werknemer in loondienst bij het bedrijf zijn betrokken en kinderen die helemaal niet in het bedrijf stappen, geef je beter een spaarpotje dat verder los staat van de toekomstige resultaten van het bedrijf. Het is niet de meest eenvoudige en fiscaal aantrekkelijke weg, maar het voorkomt hoe dan ook scheve gezichten.

Misvatting 5: ‘Mijn opvolger gaat op dezelfde voet met het bedrijf verder’

Dat je opvolger een kopie van jezelf is, is een utopie. De kans is groot dat de jongere generatie een andere leiderschapsstijl hanteert en met nieuwe inzichten en ideeën komt. En dat is alleen maar goed! Het bedrijf is in de loop der jaren waarschijnlijk gegroeid en het ondernemersklimaat is veranderd. Nieuw bloed zorgt voor een mooie toekomst!

Meer weten over bedrijfsoverdracht?

Het is slim om al vroeg na te denken over de manier waarop jij je bedrijf wilt overdragen. Exit Planning kan je helpen bij dit proces. Wil je weten wat dit precies inhoudt? Download dan onze brochure. Hierin lees je alles over het hoe en wat van een goede Exit Planning. Ook maak je hierin kennis met XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht: een boeiende reis waarbij Bol Adviseurs je meeneemt in het complete traject van Exit Planning.

New call-to-action