Een cyberaanval voorkomen: do’s & dont’s
Thijs Peeters |Het risico om slachtoffer te worden van een cyberaanval neemt elke dag toe. Hackers worden alsmaar slimmer en vinden telkens nieuwe manieren om bij bedrijven binnen te dringen. Ook voor mkb’ers is er bijna geen ontkomen meer aan.
Maar een cyberaanval overkomt toch alleen grote bedrijven? Deze gedachte is niet alleen zorgwekkend, maar ook een uitnodiging voor hackers. Want zonder aandacht voor digitale weerbaarheid ben je een makkelijk slachtoffer. De mogelijke gevolgen? Financieel verlies, imagoschade of verlies van klanten. In dit artikel zetten we de don’ts en do’s op een rij om een cyberaanval te voorkomen.
Don't: hiermee vergroot je het risico op een cyberaanval
Veel bedrijven zijn zich nog niet bewust van de risico’s en gevolgen van een cyberaanval. Daardoor staat cyberweerbaarheid bij veel bedrijven niet hoog genoeg op de agenda. Een gevaarlijke keuze… Deze 5 dingen moet je vooral niet doen:
- Struisvogelpolitiek hanteren: een cyberaanval kan ook jou overkomen
- Onvoldoende informatiebeveiliging: bedrijfsdata, identiteitsgegevens en elektronische apparaten moeten achter ‘gesloten deuren’ blijven
- Een zwak wachtwoordbeleid voeren: zwakke wachtwoorden of slecht beheer ervan bieden criminelen kansen
- Outdated software gebruiken: hiermee zet je voor hackers de deur op een kier
- Onvoldoende bewustzijn voor cyberrisico’s: daardoor trappen medewerkers sneller in phishing en andere trucs.
Do's: hiermee versterk je de cyberweerbaarheid
Nu weet je wat je vooral niet moet doen. Maar wat dan wel? Dit zijn de do’s:
- Start met tien praktische tips: lees hier wat je zelf kunt doen tegen hackers
- Investeer in informatiebeveiliging: op het gebied van techniek, organisatie en mensen
- Schakel de hulp van experts in: informatiebeveiliging is veelomvattend, dat kun je niet alleen
- Besef dat dit een continu proces is: criminelen vinden immers ook steeds weer nieuwe manieren. Verbeter je cyberweerwaarheid dus continu.
Plan een terugbelverzoek in
IT-specialisten van Bol helpen ondernemers weerbaarder te zijn tegen cybercriminaliteit. Met een plan op maat zorgen we voor een sterk beleid, overzichtelijke procedures en duidelijke werkinstructies. Ook ondersteunen we bij de implementatie ervan. Wil je meer weten? Plan dan een terugbelverzoek in. Nog een mogelijke do tegen een cyberaanval.
Van stagiaire en oproepkracht tot registeraccount en later IT-auditor en privacy manager. Deze route heeft Thijs, een echte adviseur van Bol, sinds 2002 afgelegd.
Thijs heeft de switch van accountancy naar IT gemaakt vanwege zijn affiniteit met dit vakgebied. Bovendien houdt hij ervan om problemen, groot en klein, op te lossen.